Morava je vodena kičma centralne Srbije. Čine je Južna i Zapadna Morava koje se sastaju kod Stalaća. Kao Južna Morava do ušća u Veliku teče 246 km.   Velika Morava nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave kod grada Stalaća. Uliva se u Dunav na prostoru između Smedereva i Kostolca. Morava je zajedno sa Zapadnom Moravom, najveća srpska reka. Dužina samo Velike Morave je 185 km.

Ekspedicija se izvodi na delu Južne Morave, gumenim camcima na motorni pogon, u trajanju od 2 dana. Ekspedicioni put je dugacak oko 100 kilometara, i obuhvata deo, od Aleksinca do Stalaća. Program je namenjen osobama koje vole avanturizam, reku i boravak na otvorenom prostoru.

Pored avanturistickog karaktera, program je i edukativni, jer pruža mogucnosti sticanja elementarnih znanja o reci, životu na reci i pored reke, flori i fauni, kulturi i istoriji, kao i osnovna znanja o izvođenju ovakvog programa.

Moravskom ekspedicijom, ucesnici regate imaju priliku da vide poslednje skele na Moravi, da vide poslednje vodenice, obiđu vredne manastire, vide istorijska mesta koja se mogu videti samo sa Morave, kao i ušce Južne i Zapadne Morave kod Stalaca, odakle vodeni put nastavlja Velika Morava prema Dunavu.

Program se može raditi od 1 do 4 dana, u zavisnosti od planirane dužine, odnosno deonice koja se želi videti.