CATENA MUNDI – VIA MILITARIS (4X4), je sportsko – avanturisticki program, namenjen vlasnicima Jeep safarija i off road 4×4, ljubiteljima prirode i avanture. Program se izvodi u sklopu generalnog programa obeležavanja gradske slave “Dani Svetog Cara Konstantaina i Carice Jelene”, koja se slavi u Nišu u prvoj nedelji meseca juna. Sastoji se od avanturističke 4×4 vožnje  i sportskog dela. Prvi deo podrazumeva kretanje ucesnika terenskim automobilima od Niša, u skladu sa starim vojnim zapisima, dogadajima i zapisima putopisaca, koji predstavljaju istoriju i kulturu niškog kraja. Poseban značaj  daje se rimskim objektima iz vremena Cara Konstantina, rođenog u Nišu, a u svetu poznatog po priznavanju hrišćanstva, donošenjem “Milanskog edikta”.

Prostor Balkana predstavlja sponu između Istoka i Zapada, ali i između Severa i Juga, pa se s pravom naziva “Catena mundi – lanac ili verige sveta”. U užem smislu ovaj se naziv upotrebljava za kraj istočno od Niša, kroz koga su prolazili putevi Via militaris,Carigradski drum ali i brojni ogranci ovih starih puteva, koji su povezivali Aziju i Evropu.U prilog tome govore ostaci tridesetak starih ,vojnih, mahom rimskih fortifikacija koji se nalaze na ovom prostoru. Karavan se kreće od jedne do druge tačke, a usput  se susreću kulture prošle i sadašnje, istorija, etnografija, turizam, ljudi i sportske discipline.

Teren je težak. Prisutne su sve vrste podloga, od zemljanih vododerina, raskvašenih, blatnjavih terena, šumskih puteva obloženih debelim slojevima humusa i lišća, do tvrdih kamenitih staza, koje su teške za vozila ali i ljude u njima. Na nekim mestima puta uopšte nema. To je pravi zazov za vozila i ljude u njima.

Prijave radi učešća u programu “Catena mundi-Via militaris”  podnose se do  popune predviđenog broja učesnika. Informacije: Tel/fax 018- 531 009, 063 8090 645, E mail: safari@mts.rs. Cena kotizacije iznosi 2500 dinara po članu posade u terenskom vozilu. Detaljnije informacije nakon prijavljivanja ekipe.